Thursday, December 08, 2011

MummyBabahHood #01: Stok Solid Food.





Bekal harian untuk budak kecik comel, Harrez Rayyan!




Setiap hari si mak ko ni hah kena bangun pepagi buta. Masak. Siapkan bubur nasi berperisa ikan bilis berkalsium tinggi. Mula-mula memang rasa terbeban nak buat semua-semua ni. Nak masak buat stok bubur untuk seminggu terus, rasa bersalah pulak. Tak sampai hati nak jamu Rayyan bubur frozen. Kalau puree, boleh ampun lagi. Nasib baik, kakak-kakak kandung dan teman-teman, ramai sudi kongsi dan hulur petua. Memang mudah. Jimat masa. Tanpa menjejaskan kandungan protein dan karbohidrat dalam hidangan yang disediakan untuk si kecik tuh.




Mummy's Tips:




1) Basuh beras bersih-bersih. Tak kisahlah beras cap rambutan ke, cap Jalaluddin Hassan ke, berasmathi ke. Yang penting halal.




2) Pastu keringkan beras tuh. Kalau mak dulu-dulu, diorang jemur beras kat tengah laman rumah, letak dalam dulang besar. Kalau sekarang nak buat macam tuh, habis balik kerja tengok beras dah lencun. Dahlah cuaca Malaysia sekarang tak berapa nak menentu. Lagipun, alam sekitar kita semakin kotor, tak elok beras tu nak terdedah macam tuh. So, korang boleh keringkan beras menggunakan teknik 'sangan'. Tak tahulah 'sangan' ni bahasa Jawa ke apa. Kaedahnya, letak beras tadi dalam kuali tanpa minyak yang ditenggek kat atas api dapur.




3) Pandai-pandai lah agak time 'sangan' tuh. Jangan sampai hangit sudah. Lepas tu, beras tadi di blend sampi hancur. Sampai rupa powder macam tuh. Dan simpan dalam bekas tupperware berpenutup sebagai stok.




4) Hanya letak air, kacau dan siap! Tak sampai 15 minit pun nak prepare fresh homemade porridge.




5) Aku selalu hidangkan porridge dengan puree carrot, butter pumpkin, sweet potatoes, sawi, avocado dan seangkatan dengannya. Dan, ikan bilis sebagai perasa. Takpun tambah kismis.




Macam ni lah rupa sedikit sebanyak rice powder tuh.




Ikan bilis sebagai perasa tambahan!




Nak sediakan homemade puree? Easy peasy!




Mula-mula, potong dadu buah-buahan dan sayur-sayuran tersebut.



Lagi kecik comel lagi bagus. Senang nak empuk.

Lepas tuh, masukkan dalam steamer.
Nak steam satu-satu pun boleh.

Nak steam sekali harung macam ni pun boleh.
Oh, aku ada nampak satu steamer, plus blender. Jenama Avent. Boleh check kat sini.
Sangat praktikal kot untuk travel.
Tapi, aku tak beli sebab dah ada multi cooker merah kesayangan nih.

Macam ni lah lebih kurang bentuk puree.
Untuk bekal Rayyan ke nurseri, memang aku sengaja buat sangat halus.
Maklumlah, buah hati aku tu agak gelojoh kalau makan.
Nak elak tersedak dan bagi senang teacher dia.
Tapi, kalau hari minggu, aku buat kasar sikit tekstur puree tu.


Mmm, inilah aktiviti tambahan setiap hujung minggu.

Stok solid food untuk si dia.



Tak sabar pulak rasanya nak beraksi buat homemade muffin, piza dan pasta!

Welcome to the club Masterchef Aida!

Err.. Chef Selebriti lah. Baru mummy vogue!

2 comments:

  1. fisrt time jmp care plg sng nk buat bubur baby...thx info

    ReplyDelete